sreda, 29. junij 2022

Razpis za MSCA mreže doktorskega študija: empirično stanje v Sloveniji

Razpis za MSCA mreže doktorskega študija  (HORIZON-MSCA-2022-DN-01-01) je odprt do 15. novembra 2022. Razpis je namenjen implementiranju oziroma financiranju doktorskih študijskih programov v konzorcijskem sodelovanju organizacij iz različnih sektorjev v Evropi in tudi širše nje.


Razpis za MSCA mreže doktorskega študija je namenjen vsestranskemu izobraževanju ustvarjalnih, podjetnih in  inovativnih doktorskih kandidatov, ki so se sposobni intelektualno soočiti s sedanjimi in prihodnjimi izzivi ter pretvarjati znanje in ideje v proizvode in storitve za gospodarsko in družbeno korist. Razpisi za MSCA mreže doktorskega študija krepijo atraktivnost in odličnost doktorskega študija v Evropi, ker raziskovalkam in raziskovalcem nudijo pravo kombinacijo raziskovalnih in drugih specifičnih znanj, ki so potrebna za uspešen prihodnji karierni razvoj, tako na akademskih kot ne-akademskih institucijah, in sicer z mednarodno, med-disciplinarno in med-sektorsko mobilnostjo.  

Na razpis se lahko prijavi mednarodni konzorcij univerz, raziskovalnih inštitutov, podjetij in drugih ne-akademskih institucij. Konzorcij mora biti sestavljen najmanj s tremi neodvisnimi institucijami iz treh različnih držav članic Evropske unije ali držav, ki so priključene Obzorju Evropa. Vsaj ena izmed njih mora biti članica Evropske unije. Poleg navedene minimalne sestave konzorcija se lahko vanj vključi tudi   organizacija iz katerekoli države na svetu.  Posebni pogoji veljajo za industrijski ali skupni doktorski študij.

Posamezni kandidati, raziskovalke in raziskovalci, ki želijo kandidirati na prosta študijska mesta na odobrenih in financiranih projektih za MSCA podoktorske mreže, se morajo na njih prijaviti v okviru razpisov za doktorski študij, ki so najpogosteje in obvezno objavljenih na ERAXESS spletni platformi.

Več  podrobnosti v predstavitvi iz nacionalnegainformativnega dne. 

Razpisi za MSCA mreže doktorskega študija, ki so se v Obzorju 2020 imenovali ITN (International Training Networks), so v okviru MSCA razpisov med najbolj atraktivnimi v Sloveniji. Več kot polovico vseh evropskih sredstev za MSCA v Obzorju 2020 je bilo namenjenih MSCA doktorskemu študiju, in sicer 15,6 milijonov EUR, kar predstavlja 0,5 % vseh razpisanih evropskih sredstev za ta namen.

Enak delež evropskih sredstev za izvedbo MSCA doktorskega študija so pridobile tako univerze kot javni raziskovalni zavodi (41 %). Zelo pomemben je tudi velik  delež podjetij (16 %) pri financiranju projektov za MSCA doktorske študije. 



Največ sredstev za izvedbo MSCA doktorskega študija sta v Obzorju 2020 prejeli Univerza v Ljubljani (5,5 mio EUR) in Institut Jožef Stefan (4,5 mio EUR). 


Raziskovalne organizacije imajo v razpisih MSCA za mreže doktorskega študija lahko vlogo koordinacijske ali sodelujoče organizacije.

V obdobju Obzorja 2020 in v prvem letu Obzorja Evropa so slovenske raziskovalne organizacije prijavile 72 koordinacijskih projektov MSCA za mreže doktorskega študija. Največ Univerza v Ljubljani (29) , Institut Jožef Stefan (22)  in Kemijski inštitut (10). Zanimivo je , da so JRZ prijavili več koordinacijskih projektov (37) kot univerze (33).

 




Od prijavljenih koordinacijskih projektov za MSCA mreže doktorskega študija je bilo največ predlogov iz področij tehnike (16) , ved o življenju (15) in kemije (14).




Od prijavljenih koordinacijskih projektov je Evropska komisija sprejela 5 projektov v financiranje, kar predstavlja 7 odstotno stopnjo uspeha slovenskih prijaviteljev. Povprečna stopnja uspeha v Obzorju 2020 je bila na teh razpisih 9,7 odstotkov vseh prijaviteljev. Zanimivo je, da je v Sloveniji več financiranih koordinacijskih projektov za MSCA doktorski študij na JRZ kot na univerzah.



Skupaj s koordinacijskimi projekti so slovenske raziskovalne organizacije kot partnerice v konzorcijskih projektov v Obzorju 2020 in v prvem letu Obzorja Evropa prijavile skupaj 830 projektov. Največ prijav so oddale univerze (369), javni raziskovalni zavodi (216) in podjetja (187). Od prijavljenih jih je bilo financiranih 110 projektov, kar predstavlja 13,2 odstotno, nadpovprečno, stopnjo uspeha.

 


Največ prijav za MSCA doktorski študij je bilo iz področja tehnike (268), ved o življenju (152), ved o okolju (124) in kemije (110).

 



Od vseh prijavljenih projektov za MSCA doktorski študij je bilo financiranih 55 projektov, in sicer 24 na univerzah, 16 v podjetjih in 15 na JRZ.



Največje število financiranih projektov za MSCA doktorski študij je na področju tehnike (24), ki mu sledijo vede o življenju (8), kemija (7) ter vede o okolju (6) in fizika (6).



 

Ni komentarjev:

Objavite komentar