četrtek, 11. april 2024

Sporočilo iz Evropske komisije: Načrt za evropsko diplomo

Kolegij evropskih komisarjev je 27. marca sprejel sveženj dokumentov o visokošolskem izobraževanju. Sestavljajo ga tri ključne pobude: sporočilo Komisije z naslovom "Načrt za evropsko diplomo" in dva predloga priporočila Sveta o evropskem sistemu zagotavljanja in priznavanja kakovosti v visokem šolstvu ter o privlačnih in trajnostnih poklicih v visokem šolstvu.



Pot k evropski diplomi se je začela že leta 2017, ko so voditelji držav in vlad določili cilj, da se študentom omogoči več priložnosti za študij in usposabljanje v več državah EU v okviru skupnega študijskega programa. Sledilo je sporočilo o doseganju evropskega izobraževalnega prostora do leta 2025, evropska strategija za univerze iz leta 2022 in ustanovitev 60 evropskih univerzitetnih združenj.

Sporočilo in spremljajoči predlogi utirajo pot evropski diplomi - ki bo zapisana v nacionalni ali regionalni zakonodaji in samodejno priznana. Visokošolskim ustanovam iz različnih držav bi to olajšalo čezmejno sodelovanje za vzpostavitev inovativnih skupnih študijskih programov z manjšim upravnim bremenom.

Prostovoljna evropska diploma bi koristila študentom in visokošolski skupnosti, saj bi spodbudila učno mobilnost v EU in izboljšala spretnosti študentov. Pomagala bi zadovoljiti povpraševanje na trgu dela, diplomanti bi postali privlačnejši za bodoče delodajalce, hkrati pa bi privabila študente z vsega sveta in povečala evropsko konkurenčnost.

Evropska diploma bi temeljila na skupnih merilih, dogovorjenih na evropski ravni, podeljevalo pa bi jo skupaj in prostovoljno več univerz po Evropi ali evropskih pravnih oseb, ki bi jih ustanovile te univerze.

Zaradi bogate raznolikosti visokošolskih sistemov Evropska komisija predlaga dve različni vstopni točki: pripravljalno spričevalo z evropsko oznako, ki ga študenti prejmejo skupaj z diplomo, ali univerzalno priznano evropsko diplomo.

Redno in tesno sodelovanje z državami članicami in visokošolskim sektorjem je predpogoj za uspeh evropske diplome. Ukrepi Marie Skłodowska-Curie bodo vsekakor pripomogli k uresničitvi evropske diplome.

👉 Več o tem: Learn more about the European degree and the Commission proposals

Ni komentarjev:

Objavite komentar