četrtek, 23. maj 2024

Evropska noč raziskovalcev v Sloveniji o umetni inteligenci in lažnih novicah

Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru sta danes na tiskovni konferenci na Mestni občini Ljubljana predstavili izvajanje obeh odobrenih projektov Evropske noči raziskovalcev v Sloveniji. 


Univerza v Ljubljani (UL) in Univerza v Mariboru (UM) sta bili uspešni na javnem razpisu Evropska noč raziskovalcev in Raziskovalci v šolah 2024–2025 v sklopu programa Obzorja Evropa, MSCA & Državljani, in sicer s projektom Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira UL, ter s projektom Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! (akronim oooZnanost!), ki ga koordinira UM. 

Evropska komisija je od 134 prijav izbrala 44 projektov, ki jih bo financirala v višini 15,4 milijona evrov. Evropska noč raziskovalcev je vseevropski dogodek Evropske komisije in držav članic Evropske unije, ki poudarja pomembnost znanstvenih raziskav in inovacij za kakovost našega vsakdanjega življenja in je namenjen predstavitvi znanstvenih spoznanj in dela znanstvenikov najširšemu krogu javnosti. Aktivnosti Evropske noči raziskovalcev bodo potekale v več kot 350 mestih po Evropi in širše. 

Glavnina dogajanja bo potekala na zadnja petka v mesecu septembru v letih 2024 in 2025, tj. 27. 9. 2024 in 26. 9. 2025. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar