sreda, 31. januar 2024

Spremembe in dopolnitve Delovnega programa MSCA 2024

 

Na decembrski seji Programskega odbora MSCA je Evropska komisija predstavila nekatere spremembe in dopolnitve delovnega programa MSCA za leto 2024. Navajamo nekatere pomembne spremembe in dopolnitve:

-    Delovni program za leto 2024 se bo razširil z letom 2025 

-   Datumi razpisov so na tej 👉povezavi

-    Spremenjen je datum razpisa za MSCA COFUND 24 (začetek 3.4.2024 in zaključek 26.9.2024) in za MSCA SE (začetek 19.9.2024 in zaključek 5.2.2025)

-    Spremenjeni bodo finančne vrednosti za posamezne enote financiranja vključno s spremenjenim korekcijskim koeficientom za posamezne države (CCC), ki bodo veljali za razpise od vključno leta 2024 naprej. Slovenski CCC se bo povečal iz 83,3 na 87,7 odstotka.

(Na primer, pri podoktorskih štipendijah se bo obseg sredstev za življenjske stroške povečal iz 5.080 na 5.990 EUR in sredstva za mobilnost iz 600 na 710 EUR)

Spodaj so prikazane predlagane spremembe financiranja MSCA: 



-    V uvodnem delu je pomembno, da se bo vključil sklic na COARA Declaration in na IEC internship of R&I Talents scheme.

-    Spremenjen je pogoj, da mora biti v mrežah doktorskega študija, ki izvajajo skupni doktorat (»Joint Doctorate«) le-ta priznan vsaj v eni (namesto v dveh) državi članici EU ali državi, ki se je pridružila Obzorju Evropa.

-    Za mreže doktorskega študija je vključeno pojasnilo, ki opredeljuje ponovno prijavo projekta (»resubmission«):

-        Any proposal involving 70% or more of the same recruiting organisations as in another proposal submitted to the previous call of the MSCA Doctoral Networks under Horizon Europe that has received a score of less than 80% will be assessed for whether it is a resubmission, irrespectively of the applicants’ self-declaration.  The assessment will be carried out by external expert evaluators based on the similarity of objectives as well as on the similarity of the scientific approach proposed to reach such objectives.

 

-  Zaradi zdravstvenih razlogov lahko raziskovalci izvajajo raziskovalni projekt kot delno zaposlitev z manj kot 50 odstotno obremenitvijo (podobno COFUND in podoktorske štipendije)  

-   Pri mobilnostnem pravilu je natančneje pojasnjena država, kjer raziskovalec izvaja svojo glavno aktivnost, in sicer:

-        Country of the main activity: the country where the researcher is physically based when carrying out the main activity and the country of the institution for which the main activity is performed (e.g., employer)

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar