ponedeljek, 30. september 2024

Prijave na razpis MSCA COFUND 2024

Pretekli teden se je zaključil razpis za doktorske in podoktorske raziskovalne programe MSCA COFUND 2024. 

Evropska komisija je sporočila, da je prejela 81 predlogov projektov. 

📢 Rezultati razpisa bodo znani v februarju 2025 in se bodo lahko pričeli izvajati prihodnjega maja. 



Na tem razpisu je iz Slovenije prispel en koordinatorski projekt. 





Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo v okviru  javnega razpisa Obzorje Evropa MSCA COFUND 2024 zagotovilo potrebna sofinancerska sredstva za odobrene projekte iz integralnih sredstev proračuna v skladu s predlaganimi projektnimi aktivnosti, vendar v okviru proračunskih zmožnosti, ob upoštevanju nacionalnih predpisov in pravil financiranja upravičenih stroškov ter preprečevanju dvojnega financiranja.

Ministrstvo ne bo financiralo projektnih predlogov, ki bodo na razpisu MSCA COFUND 2024 pridobili Pečat odličnosti. 

Predlaganemu slovenskemu koordinacijskemu projektu MSCA COFUND 2024 želimo veliko uspeha!


četrtek, 26. september 2024

Jutri, 27.9.2024 se vidimo v Mariboru na EU kotiček: Ukrepi Marie Skłodowska-Curie (cel dan!)

 




EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV IN RAZISKOVALK - KOMUNICIRANJE V ZNANOSTI

Vsak zadnji petek v septembru je Evropska komisija preko MSCA instrumenta za Evropsko noč raziskovalcev posvetila komuniciranju v znanosti. 

⏳Jutri, 27. septembra 2024 bomo lahko v različnih krajih Slovenije v okviru projektov Evropske noči raziskovalcev Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru začutili utrip znanstvenega raziskovanja v Sloveniji. 




Komuniciranje v znanosti je postalo sestavni del raziskovalne dejavnosti, zlasti v projektih Obzorja Evropa. Komuniciranje ni več samo promocijska dejavnost za populariziranje znanosti temveč vse bolj posega v vsebino raziskovalnega dela. 

O spremenjeni naravi komuniciranja v znanosti je bilo v tem letu objavljenih kar nekaj priporočil in navodil. Nekatera od njih navajamo spodaj: 

👉 Komuniciranje znanosti v Sloveniji 

👉 Integrating More and Better Science Communication in Research Programmes

👉 Komuniciranje o raziskovalnem projektu z družbenimi mediji 

👉 Priprava komunikacijskega načrta za raziskovalne projekte v Obzorju Evropa 



V nadaljevanju tega besedila vam bomo posredovali nekaj ugotovitev o komuniciranju v znanosti iz evalvacijskih ocen predlogov projektov na razpisih MSCA za podoktorske štipendije in mreže doktorskega študija. 

Vsi prijavitelji MSCA projektov morajo pri kriteriju vpliv (Impact) opisati predviden komunikacijski načrt.
 
KOMUNIKACIJSKI NAČRT PRI MSCA PODOKTORSKIH ŠTIPENDIJAH - MSCA PF  

Na razpisu MSCA PF 2022 je bil opis komuniciranja na drugem mestu med negativnimi evalvacijskimi ocenami. Med slovenskimi prijavitelji je bil komunikacijski načrt četrti najslabše ocenjeni pod-kriterij v okviru kriterija za vpliv.  



Komunikacijski načrt mora vsebovati dovolj informacij o vsebini in sporočilih, namenjenih različnim skupinam, ter opredeliti število komunikacijskih dogodkov. Poleg tega je iz evalvacijskih komentarjev razvidno, da bi moral načrt bolje opisati  analizo pričakovanih učinkov komunikacijskih dejavnosti in navajati različne kanale, vključno z družabnimi mediji, da bi informacije hitro dosegle najširše občinstvo. Recenzenti so pričakovali, da bo načrt zagotovil sodelovanje raziskovalcev z različnimi občinstvi prek ustreznih mehanizmov ter pojasnil, kako in zakaj bodo vzpostavili sodelovanje, ki bo vplivalo na realizacijo raziskovalnih in izobraževalnih ciljev. 

KOMUNIKACIJSKI NAČRT PRI MSCA MREŽAH DOKTORSKEGA ŠTUDIJA - MSCA DN 

Na razpisu MSCA DN 2022 je bil opis komuniciranja na prvem mestu med negativnimi evalvacijskimi ocenami.   



Komunikacijski načrt mora biti raznolik, bogat, učinkovit in vpliven. Opredeliti mora vse ustrezne ciljne skupine in doseči širok spekter različnih javnosti, tako na nacionalni kot na mednarodni ravni, vključno s splošno javnostjo, znanstveno skupnostjo, nosilci odločanja in drugimi ustreznimi akterji. Načrt mora vključevati konkretne dejavnosti za vsako od ciljnih skupin in ga mora izvajati celotna mreža institucij, s poudarkom na doktorskih kandidatih. Informacije za vsako načrtovano aktivnost morajo vključevati časovni okvir, število doktorskih kandidatov, ki bodo sodelovali, in kazalnike uspeha/učinkovitosti. Poleg tega mora načrt vsebovati tudi načine posredovanja  zapletenih informacij  javnosti na izčrpen in preprost način. Komunikacijski kanali morajo biti raznoliki in lahko vključujejo publikacije, konference v celotni mreži, spletno stran, spletne medije, glasila, javne pogovore, sporočila za javnost, šolske sejme itd.

Zgornja opisa komuniciranja v znanosti na primeru MSCA PF in DN kažeta na pomembnost natančne opredelitve komunikacijskega načrta in sodelovanja z različnimi ne-znanstvenimi javnostmi pri znanstvenem raziskovanju. 





torek, 24. september 2024

Izšel je MSCA Doctoral Networks Handbook Call 2024

Danes je izšel MSCA Doctoral Networks Handbook Call 2024, ki bo objavljen na 👉 spletni strani MSCA NET

Če želite Handbook 2024 videti takoj, 📧 pišite vašemu NCP za MSCA


Upamo, da vam bodo priporočila koristila pri pripravi vašega MSCA DN projekta. 

Želimo vam veliko uspeha pri pisanju!

Približuje se rok za oddajo predlogov projektov MSCA COFUND: 26. september 2024

Čez dva dni se bo iztekel rok za oddajo vaših predlogov projektov na razpis MSCA COFUND 2024 . 

👉 Pred oddajo vam priporočamo, da še enkrat preverite predlog projekta s priporočili v 📚 MSCA-NET COFUND Handbook Call 2024

👉 Zelo koristne napotke o družbeni relevantnosti - misijah, zeleni politiki, odprti znanosti, dimenzijah spola in EU listini o raziskovalcih lahko najdete v zavihku Policy Briefs

👉 Odgovori na vaša neodgovorjena vprašanja pa se nahajajo v FAQ 


Vsem prijaviteljem želimo uspešno prijavo!

Priporočamo v branje: MCAA Policy Papers

Marie Curie Alumni Association (MCAA) je izdala publikacijo s priporočili za MSCA v naslednjem okvirnem programu FP 10. 

👉 Empowering Innovation: MCAA's Recommendations for the MSCA in FP10  




Bivši predsednik MCAA je priporočila povzel takole: 







Sporočilo iz Evropske komisije: Webinar: Networking and Brokerage Event - MSCA Staff Exchanges Call 2024 – CSIR India-EU Co-Funding - 17/10/2024

The European Union and the India’s Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) have launched a new co-funding initiative for the Marie Skłodowska-CurieActions (MSCA) Staff Exchanges, part of the EU’s research and innovation programme, Horizon Europe. Through this scheme, CSIR will top up selected MSCA Staff Exchanges projects, enabling its institutes to engage in joint research projects with European and international partners and second their scientific and technical staff to European research organisations for knowledge sharing and research activities.  The funding will be from 2025 to 2027 and be open to any CSIR institution involved in successful projects selected under the upcoming Staff Exchanges calls.




On this occasion, Euraxess is organising a webinar “Networking and Brokerage Event - MSCA Staff Exchanges Call 2024 – CSIR India-EU Co-Funding” on 17th of October, 11.00-13.30 CET /2.30-5.00pm IST.

Who should attend?

Europe: The webinar is open for European academic and non-academic stakeholders who would like to enhance their organisation's innovation capacity through interdisciplinary and intersectoral collaboration with Indian partners!

 India: The webinar is open only for permanent CSIR scientific and/or technical staff members.

All the information about the event is available here: https://bit.ly/MSCA-SE_CSIR_BrokerageEvent_2024

 

Registration here : https://bit.ly/Registration_MSCA-SE_CSIR_Brokerage_Event_2024 (The event is virtual, free of charge but registration is required).


ponedeljek, 23. september 2024

V petek, 27. septembra 2024 bo Evropska noč raziskovalcev tudi v Sloveniji

Lepo vas vabimo, da se nam v petek, 27. septembra 2024 pridružite na dogodkih Evropske noči raziskovalcev, ki ga v Sloveniji koordinirata  Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru


👉 Program dogodkov na Univerzi v Ljubljani: Humanistika, to si ti!   


👉 Program dogodkov pri Univerzi v Mariboru: oooZnanost!




Se kmalu vidimo! 

Izšla je septembrska izdaja MSCA Newsletter!

Da ne boste zamudili česa pomembnega in zanimivega, vam svetujemo, da pogledate v septembrsko izdajo MSCA Newslleter  na 👉 tej povezavi!



Želimo vam prijetno branje!





petek, 20. september 2024

Objavljen je razpis MSCA izmenjava osebja/Staff Exchanges 2024

Evropska komisija je včeraj objavila razpis MSCA izmenjave osebja 2024 v vrednosti 99,5 mio EUR, ki je namenjen 🌍 mednarodnemu, med-sektorskemu in interdisciplinarnemu sodelovanju. 



Več o razpisu na 👉 spletni strani Evropske komisije

👉 Dostop do razpisa MSCA SE 24

Za podporo pri prijavi vaših raziskovalnih projektov vam je na razpolago 👉 mreža NCPjev za MSCA. 

Želimo vam veliko uspeha pri pripravi in prijavi!


četrtek, 19. september 2024

Razpis MSCA izmenjava osebja/Staff Exchanges 2024

Danes se bo v Obzorju Evropa odprl 👉 razpis MSCA za izmenjavo osebja v vrednosti 99,5 mio EUR. Razpis je konzorcijske narave, kar pomeni, da se lahko nanj prijavijo institucije, ki imajo dobro mednarodno in interdisciplinarno mrežo raziskovalnih in inovacijskih partnerjev. 



V Sloveniji smo na lanskem letu pridobili prvi projekt MSCA za izmenjavo osebja - DSYREKI, ki ga na Univerzi v Mariboru koordinira doc. dr. Brigita Ferčec na področju matematike.  

Sicer  pa slovenske institucije na lanskem razpisu za MSCA SE sodelujejo pri 19 projektih. 

⌛ Danes ob 10.00 bomo izvedli informativno predstavitev razpisa MSCA SE. 

Več o tem  Najnovejše informacije za javnost, NCP MSCA v Obzorju Evropa: Vabilo na spletno predstavitev razpisa MSCA izmenjava osebja 2024 (ncpmscaslovenija.blogspot.com)

Po dogodku bo 📚 gradivo iz predstavitve na razpolago vsem pri NCP za MSCA. 


Institucije, ki želijo pridobiti sredstva na letošnjem razpisu MSCA SE so vljudno vabljena, da z NCP za MSCA pripravijo 📝celodnevno delavnico za pripravo MSCA SE projekta na vaši instituciji.  

četrtek, 12. september 2024

Evropska komisija je objavila število prejetih prijav na razpis MSCA PF 2024 (podoktorske štipendije)

Evropska komisija je danes 👉sporočila, da je na včeraj zaključeni razpis MSCA PF prispelo 10.360 predlogov projektov, kar je skoraj 30 odstotkov več kot na lanski razpis. To je predvsem posledica ponovnega sodelovanja Velike Britanije na razpisih Obzorje Evropa od leta 2024 naprej. 



Sporočili so, da Evropska komisija pričakuje, da bo izmed prejetih predlogov lahko financirala 1.700 projektov v vrednost 417,2 mio EUR. 

Rezultati razpisa bodo znani v sredini februarja 2025. 



IzSlovenije kot gostujoče države je na razpis prispelo 0,6 % vseh predlogov projektov oziroma natančno 77 projektov, kar je največje število prijav do sedaj. Od tega  je 6 globalnih štipendij, 71 pa evropskih štipendij. 

Vsem slovenskim raziskovalnim organizacijam in našim podoktorskim raziskovalkam in raziskovalcem, ki so se na razpis prijavili z drugo gostujočo organizacijo v tujini, čestitamo za sodelovanje in želimo čim večji uspeh na razpisu!








torek, 10. september 2024

Vabilo na spletno predstavitev razpisa MSCA izmenjava osebja 2024

Razpis HORIZON-MSCA-2024-SE-01-01 se bo odprl 19. 9. 2024 in se zaključil 5. 2. 2025 ob 17:00. 

Razpis MSCA Staff Exchanges/izmenjava osebja je namenjen konzorcijskim projektom med akademskimi in ne-akademskimi institucijami za kratkoročno izmenjavo (od enega meseca do enega leta) raziskovalk in raziskovalcev ter drugega osebja pri izvajanju mednarodnega, interdisciplinarnega in medsektorskega raziskovanja ter izobraževanja.  Finančna sredstva za projekt niso namenjena plačam temveč stroškom potovanja in bivanja, materialnim, izobraževalnim in upravljavskim stroškom.  



 📢  Vljudno vas vabimo  na spletno predstavitev razpisa HORIZON-MSCA-2024-SE-01-01 , ki bo: 

⏰v četrtek, 19. septembra 2024 med 10.00 in 13.00 na spletni platformi Zoom. 


Predstavili bomo vse potrebne informacije in nasvete za prijavo vašega projektnega predloga MSCA izmenjava osebja. 

Dnevni red: 

10:00 - Uvod v razpis MSCA SE (okvir MSCA, dokumenti, statistika)

10:20 - Glavne značilnosti razpisa MSCA SE 

11:00 – Vprašanja 

11.15 – Odmor

11:30 – Nekatere prednosti in slabosti  predlogov projektov MSCA SE iz preteklih let

12:45 – Vprašanja

13:00 – Zaključek 


Za predhodno seznanitev s tematiko vam svetujemo, da pobrskate po dosedanjih objavah na Najnovejše informacije za javnost, NCP MSCA v Obzorju Evropa: Izmenjava osebja (ncpmscaslovenija.blogspot.com)    in si ogledate predstavitve iz lanskega leta  Delavnica za pripravo predlogov projektov razpisa Marie Skłodowska-Curie Izmenjave osebja | GOV.SI 


Na predstavitev se prijavite 👉 na povezavi 1KA!

Pred dogodkom boste prejeli Zoom povezavo. 


Veselimo se vaše prijave in srečanja z vami!





ponedeljek, 9. september 2024

Webinar o implementaciji MSCA PF projektov, 17. september 2024 med 10.00 in 13.00 - REA

Evropska raziskovalna agencija - REA organizira webinar o implementaciji, financiranju in komuniciranju MSCA PF (podoktorskih projektov) v torek, 17. septembra 2024 med 10.00 in 13.00. 



Če imate vprašanja v zvezi s tem, jih lahko predhodno pošljete na REA do 12. septembra 2o24 z uporabo QR kode na zgornji sliki. 

👉 Več o tem na uradni spletni strani REA!


Vabljene in vabljeni!

Povzetek: Evropska listina za raziskovalce

Evropsko združenje NCP-jev za MSCA je objavilo kratek in koristen povzetek pomembnosti novega dokumenta Evropska listina za raziskovalce, ki jo morajo spoštovati in uporabljati vse raziskovalne organizacije, ki izvajajo ali pripravljajo MSCA predloge projektov. 



👉 Policy brief: The Charter for Researchers


Vabljeni k branju!

Vizualizacija prijav in rezultatov na razpise MSCA PF, DN in COFUND v letu 2023

Evropsko združenje NCPjev za MSCA 👉 MSCA-NET je objavilo 📈 vizualizirane podatke o prijavah in rezultatih na razpise MSCA PF, DN in COFUND v letu 2023. 



 

📊 Grafi o razpisu za MSCA PF 2023

📊 Grafi o razpisu za MSCA DN 2023 

📊 Grafi o razpisu za MSCA COFUND 2023 


Vabljeni k 🔍 pregledu!

torek, 3. september 2024

Zaključuje se razpis MSCA PF - podoktorske štipendije (11/9/2024)

Do zaključka razpisa MSCA PF je še samo teden dni ⏳(11. september 2024, 17:00:00 Brussels time).

Če želite preveriti posamezne točke v vašem 📑predlogu projekta vam svetujemo, da pogledate na 👉 spletno stran evropskega združenja NCPjev za MSCA - MSCA-NET. 



Vsem prijaviteljicam in prijaviteljem želimo veliko uspeha!