sreda, 13. marec 2024

Evropska listina za raziskovalce

Svet Evropske unije  je decembra 2023 sprejel priporočila o evropskem okviru za pritegnitev in ohranjanje talentov na področju raziskav, inovacij in podjetništva v Evropi (C/2023/1640). 

Dokument lahko pridobite na tej 👉 uradni spletni strani Sveta Evropske unije.

Svet je kot prilogo št. 2  k temu nadvse pomembnemu dokumentu  sprejel tudi prenovljeno Evropsko listino za raziskovalce, ki nadomešča leta 2005 sprejeti dokument: The European Charter for Researchers & The Code of Conduct for the Recruitment of Researchers. 


Evropska listina za raziskovalce 📜 je sklop načel, na katerih temelji razvoj privlačnih poklicnih poti v raziskavah za podporo odličnosti na področju raziskav in inovacij po vsej Evropi. Evropska listina za raziskovalce se osredotoča na pravice in odgovornosti raziskovalcev, delodajalcev, financerjev in oblikovalcev politike ter vsebuje 20 ključnih načel. 

Ta so razvrščena v naslednje štiri stebre:

(a) etika, integriteta, spol in odprta znanost;

(b) ocenjevanje, zaposlovanje in napredovanje raziskovalcev;

(c) delovni pogoji in prakse;

(d) poklicne poti v raziskavah in razvoj talentov

Vsem prijaviteljem  👨‍🔬 MSCA projektov priporočamo, da načela iz Evropske listine za raziskovalce vključijo v pripravo in oblikovanje kariernega načrta. 

Prav tako priporočamo vsem raziskovalnim organizacijam 🏛️, ki bodo sodelovale na MSCA razpisih, da izrazijo svojo privrženost in zavezanost k spoštovanju Evropske listine za raziskovalce. To dejstvo ima lahko pomembno težo pri ocenjevanju predlogov MSCA projektov iz vaše organizacije. 

Do sedaj  je samo 👉 11 organizacij iz Slovenijeizrazilo podporo pri spoštovanju teh načel. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar