petek, 8. marec 2024

Prva in edina ženska z dvema Nobelovima nagradama iz dveh disciplin

Ponosni smo, da se največji evropski program za spodbujanje raziskovalnih karier imenuje po prvi in edini ženski z dvema 👉 Nobelovima nagradama iz dveh disciplin: Marie Skłodowska Curie


Ukrepi MSCA poudarjajo vlogo in pomen žensk v znanosti in posebno težo namenjajo spolni obravnavi vsebin v znanstvenem raziskovanju, izobraževanju in inoviranju. 

Vsi MSCA razpisi spodbujajo in podpirajo enakost, raznolikost in vključevanje ter nudijo prijazne pogoje financiranja, tudi z dodatnimi finančnimi sredstvi za družino. 
 
Kako dejavno pristopiti k tem vprašanjem je zapisano v kratki publikaciji MSCA-NET 👉 Policy Brief: Gender Equality

📗 Za razumevanje položaja znanstvenic v naši družbi vam priporočamo branje, pred kratkim objavljene knjige,  dr. Jovane Mihajlović Trbovc iz ZRC SAZU 👉  Naše znanstvenice: Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji.



Za kritičen premislek o današnji vlogi znanstvenic pa lahko poslušate današnjo oddajo 📢 Radia Študent, kjer so se v znanstveno odprtem terminu 👉 Enakost spolov v znanosti spraševali, kako naša akademska sfera uveljavlja enakost spolov oziroma kako misli, da uveljavlja enakost spolov. 

Po mnenju študentk, ki jim moramo tu najbolj prisluhniti, smo še zelo daleč od idealov za katere je živela in raziskovala naša Marie Skłodowska Curie.

Upamo, da bodo njihove ugotovitve spodbudile razmislek tudi pri nas!




Ni komentarjev:

Objavite komentar