sreda, 6. marec 2024

MSCA referenčni program za nadarjene raziskovalke in raziskovalce po vsem svetu na vseh stopnjah kariere, ki spreminja pravila igre

Evropska raziskovalna agencija je konec februarja tega leta objavila pregleden politično promocijski  👉 članek o pomenu in vlogi ukrepov MSCA. Članek poudarja vrsto lastnosti MSCA, ki so pomembne zlasti za pripravljavce predlogov projektov na razpise MSCA.



V nadaljevanju izpostavljamo nekatere prevedene poudarke iz članka:

-    👉 Ukrepi MSCA: ključni prispevek h konkurenčnosti EU s spodbujanjem znanja in spretnosti

-     Ukrepi MSCA, ki v okviru programa 👉 Obzorje Evropa znašajo 6,6 milijarde EUR, prispevajo k odličnim raziskavam, spodbujajo delovna mesta, rast in naložbe, saj raziskovalcem vseh narodnosti omogočajo pridobivanje novega znanja in spretnosti. Koristi prinašajo tudi institucijam, saj podpirajo odlične doktorske in podoktorske programe ter skupne raziskovalne in inovacijske projekte. To prispeva k povečanju globalne privlačnosti in prepoznavnosti institucij ter spodbuja sodelovanje izven akademske sfere, tudi z velikimi podjetji in MSP.

-     Ukrepi MSCA spodbujajo sodelovanje med akademskim svetom in industrijo, da bi naslednji generaciji omogočili uspešno krmarjenje po spremembah na trgu dela v skladu z zelenim in digitalnim prehodom EU.

-     Programi MSCA so v celoti v skladu z glavnimi usmeritvami programa Obzorje Evropa, saj neposredno prispevajo h 👉 ključnim prednostnim nalogam politike Evropske komisije ter podpirajo raziskave od spodaj navzgor in pionirske/aplikativne raziskave. Program je ključni spodbujevalec rešitev za družbene izzive EU.  

-     Prednostne naloge politike MSCA vključujejo evropski zeleni dogovor, podnebni pakt ter misije EU na področju raziskav in inovacij. Nedavni dogodki grozda MSCA o raku, evropskem zelenem dogovoru ter oceanih in vodah so primer, kako si Evropska komisija dejavno prizadeva vzpostaviti povezave med raziskovalci in oblikovalci politik.

-     Ključni cilj MSCA je povezati 👉 evropski izobraževalni prostor in 👉 evropski raziskovalni prostor, zlasti z doktorskimi programi ter z razvojem znanj na področju izobraževanja in raziskovanja.  Poleg tega strukturno vplivajo na visokošolske ustanove in druge raziskovalne organizacije, ki močno presegajo akademsko sfero.


-     MSCA že od ustanovitve daje velik poudarek spodbujanju enakosti spolov, enakih možnosti in vključenosti svojih štipendistov in projektov. MSCA namreč zahtevajo pregledno zaposlovanje, ki temelji na dosežkih, ter privlačne zaposlitvene in delovne pogoje za raziskovalce v skladu z načeli 👉 Evropske listine za raziskovalce in Kodeksa ravnanja pri zaposlovanju raziskovalcev. Dotacije MSCA omogočajo tudi delo s krajšim delovnim časom in starševski dopust. Poleg tega se pri projektih MSCA spodbuja lažji dostop 👉 ogroženim raziskovalcem.

-     Možnosti 👉 financiranja MSCA: v letu 2024 je na voljo 903 milijone evrov


Ni komentarjev:

Objavite komentar