petek, 18. avgust 2023

Evropska komisija je pripravila Priporočila o evropskem okviru privabljanja in zadržanja raziskovalnih, inovacijskih in podjetniških talentov v Evropi

 


Med ključnimi izzivi, ki jih s predlogom priporočil naslavlja Evropska komisija so vprašanja: 

  • prepoznavanje in upoštevanje raziskovalcev kot poklica (kot tudi managerjev v znanosti),
  • prekarnosti raziskovalnega dela, predvsem med raziskovalkami in raziskovalci na začetku kariere,
  • socialnih pravic in zavarovanja, vključno s pokojninskim zavarovanjem,
  • sprememb  ocenjevanja raziskovalnega dela,
  • raznolikosti raziskovalnih karier iz vidika mednarodne, sektorske in disciplinarne mobilnosti,
  • doktorskega študija in kariernega svetovanja,
  • spoštovanjem enakih možnosti in načel etike in integritete,   
  • uravnoteženega pretoka talentov v Evropi, odtekanje talentov iz manj razvitih regij Evropske unije ter pomembnost  ukrepov za bolj uravnoteženo mednarodno mobilnost, vključno z nacionalnimi ukrepi za vračanja in integracijo raziskovalcev iz tujine.

Predlog priporočil med drugim uvaja tudi jasno definicijo pojma raziskovalec, ki jo veže na uveljavljeno definicijo priročnika Frascati in je osnova za prepoznavanje raziskovalcev kot poklica v Evropi.  

Predlog priporočil uvaja tudi prenovljeno Listino raziskovalcev, ki bo posodobila in poenotila dosedanjo Evropsko listino raziskovalcev in Kodeks ravnanja pri zaposlovanju raziskovalcev ter naslovila vse ključne deležnike sistema raziskovalnih karier od raziskovalcev, delodajalcev, financerjev do tvorcev javnih politik. Prenovljena listina bo hkrati priložnost za oživitev in posodobitev procesa uvajanja Strategije odličnosti človeških virov v raziskovanju (HRS4R).

Z namenom krepitve veščin raziskovalk in raziskovalcev v EU, Evropska komisija predlaga tudi vzpostavitev Kompetenčnega okvira za raziskovalce (ResearchComp), ki naj bi zagotovil okrepljen pretok raziskovalcev med različnimi sektorji ter naslovil vrzel med ponudbo in znanjem raziskovalcev ter povpraševanjem za visoko-kvalificirano delovno silo na trgu.   

 

Več o priporočilih na spletni strani Evropskekomisije!

Ni komentarjev:

Objavite komentar