ponedeljek, 21. avgust 2023

Prostori srečevanj znanosti in javnosti: Evropska noč raziskovalcev - 2023




Evropska noč raziskovalcev  in raziskovalk je evropski dogodek v okviru raziskovalnega programa Obzorja Evropa in ukrepov MSCA, ki predstavlja znanost in njen vpliv na naše vsakdanje življenje na zabaven in spodbuden način. 

Dogodki Evropske noči raziskovalcev in raziskovalk približujejo znanost javnosti, prikazujejo odlične raziskovalne projekte, spodbujajo mlajše k radovednosti in raziskovanju ter prikazujejo najrazličnejše vplive znanosti na običajno življenje kot tudi na gospodarski, družbeni in tehnološki razvoj. 

Poseben poudarek Evropske noči raziskovalcev in raziskovalk je na srečevanju raziskovalk in raziskovalcev z učenkami in učenci v osnovnih in srednjih šolah. 



Tako kot vsi evropski raziskovalni projekti v okviru Obzorja Evropa in še posebej ukrepi MSCA spodbujajo enakovredno vključevanje moških in žensk v znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost, bodo tudi letošnji dogodki spodbujali uravnoteženo zastopanost obeh spolov in prikazovali spolno dimenzijo vsebin v znanosti. V prihodnjem letu bomo zato neposreden prevod naslova dogodka dopolnili, da se bo imenoval "Evropska noč raziskovalk in raziskovalcev". 



Letos bo dogodek potekal kar v 26 državah, in sicer v petek, 29. septembra 2023. 


V Sloveniji bosta Evropsko noč raziskovalcev 2023 izvajala : 



Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani s projektom Humanistika, to si ti! - povezava do opisa in programa dogodkov ter krajša predstavitev .




Konzorcij partnerjev Ustanova Hiše eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Tehniški muzej Slovenije, Geološki zavod Slovenije ter Botanični vrt Univerze v Ljubljani s projektom Noč ima svojo moč - povezava do opisa in programa dogodkov ter krajša predstavitev  .


Oba projekta sta bila izbrana na razpisu MSCA in sta financirana iz Evropske komisije.

Kot pridružena dogodka bosta projekt izvajala tudi:  



Nacionalni inštitut za biologijo z naslovom Lively Life Science for citizens - povezava do opisa in programa dogodkov  



Univerza na Primorskem z naslovom Znanost za vse - povezava do opisa in programa dogodkov  


Vljudno vas vabimo in prosimo, da se vključite v dogajanje ob in v Evropski noči raziskovalk in raziskovalcev 2023 v Sloveniji!


Se kmalu vidimo!   




Ni komentarjev:

Objavite komentar