ponedeljek, 12. februar 2024

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

11. februar je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. 


Evropska komisija je ob letošnjem dnevu objavila 👉publikacijo, ki aktualizira stanje in izzive pri zagotavljanju enakih možnosti za vključevanje žensk in deklet v znanost. 

Tipično stanje akademskih karier v EU-27 je razvidno je spodnjega grafa, ki ga najdete v zgoraj navedeni publikaciji. 


Ukrepi MSCA posvečajo veliko pozornost enakomerni zastopanosti spolov in vključevanju vsebine spolov v raziskovalne projekte. Spolna dimenzija raziskovalnih projektov je pomemben evalvacijski kriterij vseh predlogov MSCA projektov.  Načrti za enakost spolov pa so v Obzorju Evropa obvezni za vse prijavitelje projektov.

Kako obravnavati spolno dimenzijo v vašem predlogu MSCA projekta lahko preberete v priročniku 👉 Policy-Brief: Gender Equality, ki ga je pripravilo evropsko združenje MSCA-NET. 

Podatki kažejo, da je takšen pristop zelo uspešen. Glede na povprečni delež zastopanosti žensk v Obzorju 2020 (41,7) je med projekti MSCA opazna še nekolika večja  zastopanost raziskovalk (42,1), medtem ko je delež raziskovalk v slovenskih MSCA projektih še večji, in sicer 48 odstoten.  

Ponosno lahko tudi poudarimo, da več kot polovico slovenskih konzorcijskih MSCA projektov koordinirajo raziskovalke. 

Več podatkov o stanju v Sloveniji lahko preberete na 👉 spletni strani MVZI

Vsem raziskovalkam iskreno čestitamo in si prizadevamo, da bi omogočili boljše pogoje za enako vključevanje raziskovalk in raziskovalcev v znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost v Sloveniji!

Univerza v Ljubljani ob letošnjem dogodku odpira razstavo 👉 Dekleta v STEM






Ni komentarjev:

Objavite komentar