sreda, 7. februar 2024

Vloga MSCA pri uresničevanju Evropskega raziskovalnega prostora (ERA)

 

Ukrepi MSCA imajo veliko vlogo  pri uresničevanju ciljev Evropskega raziskovalnega prostora (ERA), kot je zapisana v dokumentu 👉 European Research Area Policy Agenda 2022-2024.


Njihov vpliv na različne cilje je prikazan na spodnji sliki.

 


 

Evropska komisija poudarja pomen reform ocenjevalnega sistema za izboljšanje kakovosti in učinkov raziskav, kjer izpostavljajo načela COARA, ki so odslej vključeni tudi v Delovni program MSCA.

Pomemben je tudi prispevek MSCA pri razvijanju evropskega okvirja za raziskovalne, inovativne in podjetniške talente, kot so zapisani v priporočilih 👉 Sveta Evropske unije (18. december 2023).

Poudarjamo še pomen sprejetih sprememb Evropske listine raziskovalk in raziskovalcev (kot Annex 2 je dodana zgoraj navedenemu dokumentu), ki je bila spremenjena zaradi številnih novih okoliščin (odprta znanost, trajnostni razvoj ipd.) in preprostejše uporabe. 

Svet Evropske unije vabi vse organizacije, ki zaposlujejo ali financirajo raziskovalce, da potrdijo in uporabijo Evropsko listino raziskovalk in raziskovalcev pri svojem vsakodnevnem delovanju. Nova listina vsebuje tudi najboljše prakse iz ukrepov MSCA (npr. MSCA Green Charter, Guide on Supervision). 

Ukrepi MSCA bodo spodbujali spoštovanje Evropske listine raziskovalk in raziskovalcev med sodelujočimi partnerji v MSCA projektih. 

 Nenazadnje izpostavljamo tudi pomeni MSCA pri boljši valorizaciji znanja. Evropska komisija bo obstoječa  priporočila in instrumenti za valorizacijo znanja upoštevala pri MSCA projektih. 

Navajamo obstoječa priporočila, kodeksa in instrument:

 👉 Recommendation on the Guiding Principles for KnowledgeValorisation

👉  Management of intellectual assets for knowledge valorisation 

👉  Standardisation for researchers and innovators


V prvi polovici tega leta bosta objavljena še dva nova kodeksa, in sicer: Industry-academia collaboration & Citizen engagement for knowledge valorisation

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar